Overslaan en naar de inhoud gaan

Young Professional Programma | Pensioentransitie

Bedrijf: De Nederlandsche Bank
Richting(en): Actuariaat / Risk, Banking / Finance |
Niveau: WO
Locatie: Amsterdam
Startdatum: 16 oktober 2022
Aanmelden tot en met
Aanmelden tot en met
Ga naar de website van De Nederlandsche Bank

Jij hebt impact

Als toezichthouder op pensioenfondsen zal je bij de overstap naar het nieuwe stelsel er op toezien dat dit eerlijk en zorgvuldig gebeurt. Het gaat om een uitdagende en complexe operatie waarbij pensioenfondsen ca. 1700 miljard euro aan pensioenvermogen opgebouwd door miljoenen Nederlanders verdelen. Jouw rol is om erop toe te zien dat deze overgang verantwoord verloopt. Je wordt opgeleid door deelname aan ons opleidingstraject in de Pension Academy en on-the-job-learning op twee afdelingen in het eerste jaar. In sneltreinvaart word je toezichthouder en pensioenspecialist.

Zo doe je dat als Young Professional | Pensioentransitie

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Jij draagt hier aan bij door toezicht op pensioenfondsen te houden die miljarden aan pensioengelden beheren. De pensioenwereld is sterk in beweging. De sector staat voor grote uitdagingen: de transitie naar een nieuw pensioencontract. Een dynamische wereld die een enthousiaste en ambitieuze young professional volop kansen biedt! Het programma kent een unieke afwisseling tussen ‘on-the-job learning’ bij verschillende afdelingen en deelname aan het talent-ontwikkel programma ‘Pension Academy'

On-the-job learning:

 • Minimaal twee plaatsingen bij afdelingen binnen de divisie Toezicht Pensioenfondsen, waarbij je ervaring opdoet met account toezicht en verdiepend toezicht bij een expertisecentrum. Je draait volop mee in de verschillende teams en maakt je op die manier het toezicht helemaal eigen. Kennis opdoen van het nieuwe pensioenstelsel vormt een cruciaal onderdeel van de werkzaamheden naast het in goede banen leiden van de pensioentransitie.
 • De werkzaamheden kunnen – afhankelijk van je opleidingsachtergrond en interesse- bestaan uit:
  • Voor kandidaten met een kwantitatief profiel: het toezien op evenwichtige en transparante besluitvorming over de verdeling van pensioenvermogen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit doe je onder andere door de effecten van de transitie voor verschillende generaties, die inzichtelijk worden gemaakt met kwantitatieve analyses van de pensioenfondsen, te beoordelen. 
  • Voor kandidaten met een accounting / data-management / informatica-profiel: het toezien op een zorgvuldige administratie van rechten van pensioendeelnemers. Dit doe je onder andere door te beoordelen of IT- systemen voldoende wendbaar en passend zijn om het nieuwe pensioencontract te administreren. 
  • Voor alle kandidaten:
   • Het deelnemen aan verdiepende on-site onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gericht op  de belangrijkste risico’s voor een evenwichtige en beheerste transitie en vormt een belangrijke schakel in het mitigeren van deze risico's.
   • Samen met collega toezichthouders stimuleer je dat pensioenfondsen proactief aan de slag gaan met het voorbereiden op de stelselherziening. 
   • Je helpt bij het organiseren van ronde tafel-sessies om verwachtingen van DNB en de sector over de transitie bij elkaar te brengen.
   • Je levert een actieve bijdrage aan beleidsontwikkeling en guidance voor de sector.

 

Talent-ontwikkelprogramma ‘Pension Academy’:

 • 8-10 deelnemers; samen leren en elkaar versterken.
 • Inhoud: Basisopleiding Toezicht en opleiding tot pensioentoezichthouder, gericht op het toezicht op de transitie
 • Skills/competenties: Intensief programma waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling doorlopend centraal staat.
 • Starten in K4 2022: na 1 jaar krijg je binnen de divisie Toezicht Pensioenfondsen een belangrijke vaste rol in het toezicht op de transitie.

Hier doe je dat

De divisie Toezicht Pensioenfondsen bestaat uit vijf afdeling met in totaal ca. 90 collega’s met diverse achtergronden, variërend van junior en medior collega’s tot een aantal seniors die de sector door en door kennen. Het toezicht op de pensioenfondsen bestaat uit account toezicht - het dagelijks toezicht op de pensioenfondsen - en verdiepend toezicht waarin vanuit expertisecentra onderzoek wordt gedaan naar specifieke onderwerpen en risico’s. Samen houden deze afdelingen toezicht op pensioenfondsen.

Je kent DNB vast als zakelijk en professioneel. Dat klopt, we nemen onze verantwoordelijkheid en werken nationaal en internationaal nauw samen. Wat je misschien nog niet weet, is dat de medewerkers van DNB erg trots zijn op hun werk, dat de sfeer intern informeel is en dat er ook veel jonge collega’s werken. Je past bij ons wanneer je je thuis voelt bij mensen die scherp, open, betrokken en betrouwbaar zijn, en die dit uitdragen in wie ze zijn en wat ze doen.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Bij DNB werk je met inhoudelijke professionals. De kwaliteit van je collega’s is hoog. Daarom vinden we het belangrijk dat jij een stevige persoonlijkheid bent en beschikt over een uitstekend probleemanalytisch vermogen. Je bent communicatief vaardig, kunt boodschappen goed overbrengen en houdt daarbij oog voor de relatie. Je bent een teamspeler, je komt graag samen met anderen tot een resultaat en wil je graag blijven ontwikkelen; persoonlijk maar ook vakinhoudelijk.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je hebt je academische master uiterlijk op 1 januari 2023 afgerond, in één van de volgende studierichtingen:
  • Kwantitatieve richting (bijv. econometrie, actuariaat, quantitative finance of wiskunde);
  • Bedrijfskundige, (financieel-)economische of juridische richting;
  • Accounting, data-management of informatica richting. 
 • Kennis van pensioenen is een pre, maar absoluut geen must. Nieuwsgierigheid en interesse is wel belangrijk!
 • Je hebt maximaal twee jaar werkervaring.
 • Jouw schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijk context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstelling te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van € 3.394,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie, eigen bijdrage in de premie 6,54%.
 • Een volledige vergoeding van je ov-reiskosten voor woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven.
Ga naar de website van De Nederlandsche Bank

Andere vacatures

werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse

IT / ICT, Banking / Finance

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Startdatum: 01 september 2022

Een uitdagende stage met de nadruk op operationele en IT-risico's binnen de financiële sector. Wil je ervaren wat het werk van een toezichthouder bij DNB inhoudt?

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

DIT is DNB

IT / ICT

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Vrijwel iedere IT-professional binnen de financiële dienstverlening heeft direct of indirect te maken met het werk van DNB. Een mooie aanleiding om geïnteresseerden uit te nodigen voor een inkijkje in de divisie Data & Informatietechnologie (DIT) van DNB.

Afgelopen juni vond er een geslaagde editie van het DIT is DNB event plaats.  vertelde over de digitale ambitie van DNB. De keynote van Inge van Dijk ging over het digitaliseren van het betalingsverkeer, een proces dat de afgelopen jaren in sneltreinvaart verandert, en over de maatschappelijke en IT-uitdagingen die dit met zich meebrengt. Bij de rondetafelgesprekken bespraken de aanwezige professionals de uitdagingen en actuele thema’s in de sector.
 
Heb jij deze editie gemist en wil je er de volgende keer bij zijn? Meld je dan aan voor de update om er als eerste bij te zijn!

 

DIT is DNB
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse

IT / ICT, Management

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Tijdens deze stage bij het Expertisecentrum Operationele- en IT-risico’s (EC-OPIT) voer je onderzoek uit naar effectief toezicht in een moderne wereld met gebruik van nieuw onderzoekstechnieken. Een mooie kans om te ervaren hoe DNB toezicht houdt op banken, verzekeraars en pensioenfondsen, en bij te dragen aan het innoveren van de onderzoekstechnieken die hiervoor worden gebruikt.

Zo doe je dat als stagiair bij DNB

In samenwerking met je collega’s van de afdeling onderzoek je verschillende instellingen om de specifieke risico’s in kaart te brengen die invloed hebben op goede datakwaliteit. DNB werkt aan innovaties in toezicht. Hier draag jij aan bij door middel van ideeën en experimenten.

Wat ga je precies doen?

 • Je draagt bij in het maken van een plan van aanpak voor een onderzoek op het gebied van IT-risico’s. Dit kan bijvoorbeeld gaan over onderwerpen op het gebied van cyberrisico’s, uitbesteding of datakwaliteit.
 • Je stelt risicoanalyses, proces en data-analyses op. Hierbij gebruik je bestaande tooling maar verkent ook mogelijkheden voor nieuwe tools op dit gebied.
 • Je verdiept je in de te onderzoeken instellingen en stelt een diepgaande analyse op met aanbevelingen.

Meewerkstage met mogelijkheid voor een afstudeeropdracht

Op basis van jouw studie én onze onderzoeken bepalen wij welke opdracht het best op elkaar aansluit. Wij bieden meewerkstages aan met de mogelijkheid voor een afstudeeropdracht. Voor afstudeerders geldt dat je het leuk vindt om naast het schrijven van je scriptie relevante werkervaring op te doen binnen het toezicht.

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse