Overslaan en naar de inhoud gaan

Traineeship publieke fikser

Deadline: 08-01-2023 12:00:00
Niveau
WO
Richting

Ben je (bijna) afgestudeerd masterstudent, heb je een scherpe en creatieve geest én het vermogen om onder druk problemen op te lossen? Wil jij je carrière een vliegende start geven en heb je de ambitie om met jouw werk Nederland een stukje beter te maken? Wil je werken bij een organisatie met korte lijnen, waardering voor jouw inbreng, waar je direct aan de slag gaat met actuele en uitdagende vraagstukken? Dan is het traineeship publieke fikser van Berenschot echt iets voor jou! 

Het Berenschottraineeship betekent een jaar lang heel veel leren en jezelf verder ontwikkelen. Je werkt vier dagen per week aan opdrachten voor klanten, onder begeleiding van ervaren adviseurs uit jouw team. Hierbij leer je veel van je nieuwe collega’s en groei je in jouw vakgebied. Elke vrijdag volg je het traineeprogramma, samen met de trainees van andere adviesgroepen binnen Berenschot. Je volgt trainingen op het gebied van adviesvaardigheden, hebt intervisie en voert samen met een groep trainees zelfstandig een opdracht uit voor een klant. Daarnaast is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding en coaching. 

De opgedane inzichten en vaardigheden van het traineeprogramma kan je direct toepassen in de praktijk. Andersom kan je dingen waar je in de praktijk tegen aanloopt meenemen naar de trainingen en begeleidingsgesprekken. Op deze manier bouw je je kennis en vaardigheden in korte tijd flink uit, waarbij jouw eigen initiatief en ideeën zeer welkom zijn! Binnen één jaar maak je dus een vliegende start in het adviesvak! Ben je klaar met het traineeship? Dan liggen er volop kansen binnen Berenschot om door te stromen als consultant.

Wat ga je doen als trainee publieke fikser?

We staan als land voor grote opgaven. Van de realisatie van voldoende en betaalbare woningen, het inpassen van klimaatverandering, natuurherstel, de transitie van de landbouw en verduurzaming van de energievoorziening tot het voorkomen van problematische schulden, het tegengaan van tweedeling en ongelijkheid in de samenleving, omgaan met vergrijzing en digitalisering en passende zorg. Daarin zijn grenzen tussen beleid maken en uitvoering realiseren vaak niet meer te onderscheiden. Tijdens corona werd dat heel zichtbaar, maar denk ook aan de herstelopgave rond de aardbevingen in Groningen, opgaven op thema’s als wonen, stikstof, de ruimtelijke ordening, ggz, jeugdzorg, de herziening van het zorgstelsel of de toeslagenaffaire. Stuk voor stuk enorm complexe vraagstukken waar ingewikkelde puzzels gelegd moeten worden – op inhoud én op proces.

Wij helpen publieke organisaties door zulk soort vraagstukken te navigeren, veelal in teams van drie tot soms wel tien collega’s. In al deze opdrachten combineren we programmatische rollen met inhoudsontwikkeling (wat kan een oplossing zijn) en realisatiekracht (het neerzetten van de oplossingen terwijl we er aan werken). We noemen onszelf ‘publieke fiksers’. 

We werken aan opgaven die vragen om samenwerking tussen meerdere overheidsorganisaties en om ambtelijk-bestuurlijke samenwerking. We slaan bruggen, ‘vertalen’, staan tussen de partijen in en verbinden de bestuurlijke belangen met de ambtelijke werkelijkheid en vice versa.
Voorbeelden van projecten waarmee we ons bezighouden én waaraan jij gaat bijdragen zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening helpen bij het opzetten en in beweging brengen van nieuw/aanvullend ruimtelijk ordeningsbeleid om de grote fysieke opgaven in te passen in de schaarse ruimte van ons land. Samen met een team van Berenschotters helpen we het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij het opzetten van twee programma’s om de ruimtelijke kwaliteit in het land te borgen en de uitvoering en aanscherping van de Nationale Omgevingsvisie te realiseren.  
  • Samen met de ministeries van EZK en BZK, de provincie Groningen en de betrokken gemeenten de omgang met aardbevingsschade realiseren. Wij hebben de procesbegeleiding en ondersteuning op ons genomen om een bestuurlijke deal tussen de betrokken partijen te realiseren. 
  • Het ontwikkelen van instrumenten namens de twaalf provincies om uit de stikstofcrisis te komen. 
  • De afwikkeling van het dossier rondom de marinierskazerne in Zeeland. 


Als trainee binnen het team Publieke fiksers ben je een duizendpoot: Jouw bijdrage in de projecten gaat zowel over inhoud (weten waar je het over hebt, wat de belangen zijn en hoe je tot succesvolle uitkomsten kunt komen), als over proces (zorgen dat de planning loopt, dat dingen in de juiste volgorde gaan en vast een stap vooruit denken). De werkzaamheden variëren van het voorbereiden van (top)ambtelijke en bestuurlijke bijeenkomsten en vergaderingen, het voeren van interviews en gesprekken, het geven van presentaties, het doorspitten van documenten en data, het  meeschrijven aan analyses en rapporten, tot aan het bewaken van de planning en het resultaat. 

Met wie werk je samen?

 

Je komt terecht in het team Publieke fiksers. Het team bevat een combinatie van door de wol geverfde adviseurs, frisse energie en stuwende krachten. Je krijgt vanuit de dynamiek van een team in wording veel ruimte voor het nemen van initiatief en het inbrengen en uitvoeren van ideeën. Het team Publieke fiksers maakt onderdeel uit van de adviesgroep Openbaar bestuur. 

Onze adviseurs zijn allemaal slimme mensen met een duidelijke mening, maar wel vanuit stevige kennis en professionaliteit. Naast de serieuze inhoud is er veel ruimte voor humor, gezelligheid en leuke activiteiten, zoals borrels en werkoverleggen op bijzondere locaties.

 

Wat neem je mee?


Berenschot is een verzameling van persoonlijkheden en achtergronden. We kijken dan ook vooral of je een goede toevoeging bent aan het team. We zoeken in elk geval een flinke dosis energie en enthousiasme, gecombineerd met nieuwsgierigheid en de ambitie om je te ontwikkelen in het adviesvak. Je werkt graag samen, maar kunt ook zelfstandig uit de voeten.

Een publieke fikser heeft een specifiek soort capaciteit en competenties: je moet analytisch sterk zijn (want de koers moet nog worden bepaald), maar je hebt ook een sterke resultaatgerichte en planmatige kant nodig (want er moet uitvoering neergezet worden). Je brengt rust én tegelijkertijd ook beweging. Dat vraagt een positieve (levens)houding, veel energie en een sterke drive om verschil te wíllen maken. Verder heb je:

  • een (bijna) afgeronde masteropleiding, bijvoorbeeld in de richting bestuurskunde, economie, politicologie of sociologie 
  • affiniteit met tenminste één actuele opgave in het openbaar bestuur
  • het vermogen om processen, programma’s en projecten te organiseren en op het spoor te houden.


Daarnaast ben je:

  • politiek en bestuurlijk sensitief, heb je gevoel voor sociale processen en kan je verbindend optreden tussen diverse betrokkenen met verschillende belangen
  • innovatief en ondernemend. Je hebt een vlotte pen, maakt nieuwe informatie je snel eigen en bent in staat je ideeën en opvattingen op een heldere en overtuigende manier te vertalen in woord en/of beeld.
Wat krijg je van ons?
Berenschot levert al ruim tachtig jaar onafhankelijk advies aan de overheid en het bedrijfsleven. Onze focus ligt op de Nederlandse adviesmarkt, maar we zijn ook actief in België en hebben een EU-vestiging van waaruit we werken voor internationale organisaties. Met vierhonderd hoogopgeleide medewerkers hebben we dus de nodige ervaring en ontzettend veel kennis in huis. Kennis die we graag delen, met onze opdrachtgevers én met elkaar. Daarin heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden. We kennen geen partnerstructuur, wel korte lijnen en veel vrijheid. Daarnaast bieden we:
  • een mooi startsalaris, 27 vakantiedagen, een laptop, smartphone en de vrijheid om in afstemming met je opdrachtgever en je team te bepalen waar je werkt
  • een steile leercurve, veel opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden; geef aan hoe jij je verder wilt ontwikkelen in jouw expertise en we faciliteren je graag
  • een beoordeling op je resultaten, niet op processen, procedures of aanwezigheid
  • ambitieuze, slimme en gezellige collega’s, waarmee je prettig werkt op de inhoud, maar ook kunt ontspannen naast het werk
  • een fantastisch traineeprogramma met wekelijkse trainingen, veel begeleiding en een leuke groep medetrainees met zeer diverse achtergronden.
 

Ja, ik ga voor dit traineeship!


Wil jij per 1 april 2023 onze trainee publieke fikser worden? Stuur dan jouw motivatie, curriculum vitae en cijferlijst in via de website. Om alle motivatiebrieven voldoende aandacht te geven willen we je vragen deze compact te houden. We horen graag:
  • waarom jij dit traineeship wilt volgen
  • waarom jij bij Berenschot wilt werken
  • hoe jij je verder wilt ontwikkelen.


Reageren kan tot en met 8 januari 2023.
 

Wil je meer weten over het traineeship en de adviesgroep Openbaar bestuur? Kom dan naar onze inhousedag op dinsdag 13 december van 13.00 tot 16.45 uur. Tijdens deze dag vertellen we je alles over onze adviesgroep, kun je specifieke workshops volgen en krijg je een indruk van onze collega’s en de sfeer binnen Berenschot. Bovendien ga je meteen, onder leiding van een adviseur, in een team aan de slag met een casus rond het openbaar bestuur. 

Kan je niet deelnemen aan de inhousedag maar wil je wel graag meer informatie over de adviesgroep en het traineeship? Neem dan contact op met Marte Oost (consultant, m.oost@berenschot.nl/ 06-13224540). Voor meer informatie over de procedure en het werken bij Berenschot kun je contact opnemen met Judith Schoorlemmer (corporate recruiter, j.schoorlemmer@berenschot.nl).

Rond de traineewerving kan het erg druk zijn. We willen je daarom vragen om ons een mail te sturen, als je ons niet direct te pakken krijgt.  

 

Je hebt gesolliciteerd, en nu?


De sollicitatieprocedure bestaat uit een online assessment, twee of drie sollicitatiegesprekken en een live assessment. We laten je zo snel mogelijk na je sollicitatie weten of je bent geselecteerd om het online assessment te maken.

We zien jouw sollicitatie graag tegemoet!

Solliciteer direct

Gelijke kansen voor iedereen. Dat vinden wij belangrijk. Daarom hebben wij een divers en inclusief personeelsbeleid. Daarmee willen we het beste in elkaar naar boven halen. Juist omdat we allemaal anders zijn. Welke kwaliteiten kun jij toevoegen aan onze organisatie? Solliciteer direct voor de vacature 'Traineeship publieke fikser'.